SUHU (Temperature) merupakan satu keperluan didalam pertumbuhan pokok buah-buahan khususnya untuk merangsang pengeluaran bunga, daun dan buah. Suhu dikawasan tropika mempengaruhi industri tanaman buah-buahan terutama beberapa jenis buah yang diusahakan bertaraf komersil seperti betik, pisang, mangga, nenas dan beberapa jenis lagi. Kawasan tanah rendah dan tanah tinggi disesuatu negara mempunyai kadar suhu yang berbeza yang mana ia hanya sesuai untuk beberapa jenis buah tertentu sahaja. Keadaan disekeliling kawasan dusun juga menentukan jenis buah-buahan yang sesuai ditanam mengikut musim atau kalendar buah-buahan. Merujuk kepada buku terbitan CABI (2011) yang saya baca, suhu banyak bergantung juga kepada proses evapotranspirasi, pergerakan tiupan angin dan juga kelembapan. Pada tahap suhu bacaan tertentu, ianya akan mengalakkan pertumbuhan beberapa jenis kulat, serangga atau patogen perosak tanaman buah-buahan. Keadaan seperti ini akan menyebabkan berlakunya kemungkinan serangan perosak yang menyebabkan menurunnya kualiti hasil ladang buah-buahan atau mampu musbahkan pokok. Sesetengah buah tropika seperti nenas, pisang, jambu batu, betik dan nona adalah natif atau berasal dari kawasan panas lembap tropika (tanah pamah atau tanah rendah). Setengah buah lain seperti markisa, avocado, cherimoya dan lichi pula berasal dari kawasan tanah sejuk sub-tropika. Artikel malam ini saya menulis mengenai tahap ketahanan beberapa jenis buah-buahan tropika dalam "Anim Agro Technology" daripada kajian oleh Watson and Moncur, 1985 didalam buku tersebut untuk dijadikan rujukkan.
Disediakan oleh:
petaksemai.blogspot.com
Disediakan oleh:
petaksemai.blogspot.com
Jadual diatas menunjukkan buah durian sesuai tumbuh dikawasan yang suhunya lebih dari 18 celsius dan pokok ini akan terencat pada suhu 14 - 16 celsius. Maknanya pokok Durian (Durio zibethinus) kurang sesuai dibanyak negara kawasan sub-tropika. Buah durian juga dikongsi dengan Buah Duku (Lansium domesticum) dan langsat yang memerlukan suhu paling sesuai pada lebih 18 celsius. Bagaimana pun kajian tersebut menyatakan pokok Jambu batu (Psidium guajava) boleh bertahan sehingga suhu serendah 4 - 8 celsius. Keseseuaian tanaman nangka bagaimana pun paling baik pada suhu melebihi 14 celcius.
Disediakan oleh:
petaksemai.blogspot.com
Disediakan oleh:
petaksemai.blogspot.com
Tanaman Nenas (Ananas cosmossus) merupakan tanaman yang agak tahan dengan suhu agak sejuk walau pun ianya didapati akan memberikan prestasi cemerlang jika ditanam pada kawasan suhu melebihi 10 celsius (Rujuk jadual diatas). Tanaman Rambutan (Nephellium lappaceum) dan Ciku (Achras zapota) hampir serupa iaitu akan tumbuh dan berprestasi baik jika dikomersilkan pada suhu melebihi 14 celsius. Pokok Durian Belanda (Annona muricata) juga merupakan sejanis pokok buah-buahan yang perlukan suhu panas melebihi 16 celsius untu k prestasi pertumbuhan yang optima tetapi tidak boleh adapt dengan suhu dibawah 6-10 celsius. Tanaman durian belanda diMalaysia yang saya tahu kebanyakannya dijalankan secara kecil-kecilan di Malaysia dan jarang sekali ditanam monokrop secara luas.
Ini bermakna jika kita melihat semua jadual diatas, banyak tanaman buah-buahan tropika sebenarnya sangat sesuai ditanam di Malaysia. Kita mempunyai hujan yang banyak, cahaya matahari yang bersinar sepanjang tahun dan tanah yang subur serta infrastruktur yang sangat baik. Suhu di negara kita juga sesuai untuk menanam banyak jenis buah-buahan yang bermusim dan tidak bermusim. Data yang dipaparkan ini sedikit sebanyak memberitahu kita yang beberapa jenis buah-buahan memerlukan keadaan suhu dalam julat tertentu untuk berprestasi tinggi. Apa pun saya fikir teknologi dan pengurusan memainkan peranan penting didalam memajukan industri buah-buahan dalam negara.
BUAH TROPIKA... BANYAK JENISNYA...
SUHU TERENDAH... ADA KESANNYA...
PERLU DIKETAHUI...KELUAR BUNGA...
SESUAIKAN VARIETI... PILIH DIMANA...
By,
M Anem
Precint 11,
Putrajaya,
WP Persekutuan,
Malaysia.
(24 Januari 2013)
No comments:
Post a Comment