Monday, April 29, 2013

KIMIA UNTUK PENJARANGAN

PENJARANGAN BUAH (Fruit Thinning) merupakan satu aktiviti penting dijalankan pada musim berbunga dan berbuah untuk menjamin kualiti buah. Penjarangan buah dilakukan melalui proses memilih kemudian membuang buah yang tidak dikehendakki dan seterusnya menjaga buah-buah yang ditinggalkan untuk mendapatkan kualiti buah yang baik. Terdapat beberapa jenis pokok buah-buahan yang tidak memerlukan aktiviti penjarangan ini tetapi sebahagian lagi sangat perlu akan aktviti penjarangan buah. Kaedah untuk membuat penjarangan ini lazimnya adalah dengan menggunakan tenaga manusia sama ada dengan tangan atau bantuan peralatan khas untuk membuat penjarangan. Saya telah membaca sebuah buku berjudul 'Temperate and Subtropical fruit production' karangan David Jackson, Norman Looney dan Micheal Morley terbitan CABI untuk bahan rujukkan. Artikel kali ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" beberapa teknologi mengenai kaedah penjarangan buah-buahan tertentu menggunakan teknologi bahan kimia (Chemical thinning) yang jarang kita dengan tetapi ianya telah dijalankan untuk pengetahuan dan rujukkan anda semua. 


Stone fruit selepas 'thinning'.
Diantara kaedah penjarangan menggunakan kimia (chemical thinning agent) yang telah pun dicuba dan diamalkan untuk buah-buahan temperate adalah seperti DNOC, NAA, CEPA, 6-BA, Carbaryl dan juga GA3. Penggunaan bahan DNOC (dinitrobuthylphenol-O-cresylate) terhadap pokok epal dan 'stone fruit (macam buah apel juga - lihat foto disebelah) telah lama digunakan diperingkat pembungaan lagi. Bagaimana pun bahan ini telah sedikit demi sedikit diganti dengan bahan yang kirang toksik terhadap alam sekitar seperti bahan ATC (amoniuim thisulphate). Kaedah bahan kimia ini bertindakblas adalah dengan menghalang proses pendebungaan antara debunga pada stigma berlaku.  ATS yang diberikan juga memberikan kesan melecur pad daun jika berlebuhan dan kadar disyorkan sekitar 1% ATS dengan 1,000 - 2,000 liter/ha secara semburan kepada pokok tersebut. Semburan ini akan menghalang proses pendebungaan berlaku seterusnya dan mampu mengawal bilangan buah yang akan keluar nanti pada proses lebih awal.


Bahan NAA (Napthalene Acetic Acid) merupakan bahan kimia yang telah lama digunakan untuk tanaman buah epal. Bahan ini disembur setelah 18-21 hari kelopak bunga epal gugur dimana bahan ini sebenarnya menggalakkan (stimulate) pengeluaran bahan etylene pada tisu buah seterusnya akan merencatkan pembesaran putik buah baru berbanding dengan buah epal besar yang lain. Buah ini akhirnya terencat dan akan dibuang dalam proses penjarangan buah epal. Kadar yang disyorkan adalah sebanyak 5 ppm larutan NAA dengan 2,000 liter/ha air dalam masa seminggu selepas bunga kembang bergantung kepada kultivar epal yang ditanam. Penggunaan bahan ini sering disembur bersama bahan carbaryl untuk meningkatkan lagi kesannya.


Bahan CEPA atau Ethepon merupakan bahan berasaskan ethylene yang digunakan untu penjarangan buah epal dibanyak negara. Penggunaan bahan ini sering bersama dengan bahan carbaryl dan banyak ditentukan oleh kultivar epal dan cuga suhu atau cuaca. Kultivar jenis 'Golden Delicious' dan beberapa kultivar lain sesuai mengguakan teknik ini dimana kultivar sering berlaku masaalah pengeluaran buah berselang tahun (binneal flowering problem). Keberkesanan ethepon untuk menjarangkan buah bergantung kepada suhu udara dimana kalau suhu panas akan menyebabkan buah banyak gugur sebaliknya jika suhu sejuk maka kurang buah akan gugur (Lihat foto sebelah). Aplikasi teknologi ini perlukan pengetahuan dan pengalaman yang tepat untuk menjalankan aktiviti penjarangan buah epal.


Bunga epal yang mekar.
Bahan 6-BA atau 6-benzyladenine merupakan bahan yampir menyerupai bahan penggalak pertumbuhan asli (natural plant growth substances) iaitu Cytokinin.  Bahan BA-6 menghalang pembentukkan buah apel (reduce fruit set) apabila disembur selepas bunga berkembang. Bahan Carbaryl (1-naphatyl-N-methyl carbamate) lebih dikenali sebgagai racun serangga. bahan ini mampu menyebabkan pengeluaran karbohiderat pada bahagian daun dan kesannya akan menyebabkan pokok menjadi 'stress' dimana ini menjejaskan pembesaran buah. Cara penggunaan bahan ini perlu teliti kerana sebagai racun serangga, banyak kesan sampingan terhadap serangga pendebunga yang akan mati kerana kena racun tersebut dan akan menjejaskan proses pendebungaan seterusnya.  Pemahaman kawalan IMP perlu ada pada mereka yang ingunakan bahan carbaryl sebagai bahan kimia untuk tujuan penjarangan buah.


Bahan GA3  atau Giberallic Acid ini serupa dengan bahan semulajadi dalam pokok buah-buahan. Bahan ini mempengaruhi cara pembunggaan dan proses pembentukkan buah. Penggunaan bahan ini pada buah anggur dan 'stone fruit' amat berkesan bagi mengurangan tenaga buruh untuk membuat aktiviti penjarangan secara manual dengan tangan. Di Jepun jenis anggur 'Delawater' telah diaplikasikan teknik ini dan mempu menghasilkan anggur tanpa biji (seedless grape). kadar semburan sebanyak 20 - 75 ppm bahan ini dicampur dengan air sesuai digunakan. Jika disembur awal akan mengurangan pertumbuhan pucuk baru seterusnya akan memberikan kualiti hasil lebih baik. Kaedah terakhir didalam penjarnagan buah adalah dengan membuang pokok dari ladang kerana pokok tersebut 'off-type', hasil yang terlalu banyak tetapi tiada kualiti, jadual amalan agronomi berbeza, diserang penyakit dan perosak dan sebagainya.

TEKNIK PENJARANGAN... BANYAK CARA...
CARA MANUAL...GUNA TANGAN SAHAJA...    
BAHAN KIIMIA PULA ... PILIH KAEDAHNYA...
JALANKAN 'THINNING'.. UNTUNG AKHIRNYA...

By,
 M Anem
Ladang Epal, Beijing, 
China
- Pernah ikut Lawatan Belajar di Beijing, China
(13 1434H)

No comments: